Der køres mange rallyløb i Danmark hvert år – alene omkring 30 større løb organiseret under DASU, Dansk Automobil Sports Union. Så der er resultater nok at huske på – og det er der heldigvis nogle, der så gør for en.

Et af de steder, hvor man kan finde information om resultaterne fra de danske rallyløb, er hjemmesiden Rallyresultat.dk, hvor 31 af de mest kendte og spektakulære løb er listet op – sammen med resultaterne af dem. Resultattavlerne går helt tilbage til 2001, så er man interesseret i at følge historikken i, hvordan resultaterne har udviklet sig gennem årene for de enkelte løbs vedkommende, er der gode muligheder for at følge dem på denne side.

For eksempel kan man se at det spektakulære løb Frijsenborg Hillsclimb i 2019 blev vundet af Lars Engebjerg i hans Toyota Corolla AE82 med en tid på knap 3 timer og 14 minutter, mens Niels Tvedergaard indtog sidstepladsen med en tid på godt 4 timer og 23 minutter. Der er altså rigtig stor spredning i resultaterne – løbet havde i alt 44 deltagere, hvoraf fire røg ud af forskellige årsager.

Flerdagesløb

DM i 2019 blev kørt over i alt syv runder, og førsteprisen gik til Kristian Poulsen og Ole Refsgaard Frederiksen med en tid på godt 49 timer og 23 minutter, mens sidstepladsen blev indtaget af makkerparret Nicolai Jensen og Vagn Åge Hansen med tiden 58 timer og godt 24 minutter. Også her viser resultatlisten for de 35 gennemførende makkerpar en stor spredning – så rally er en omskiftelig sport, der både stiller store krav til køreren og navigatøren, der skal sørge for, at ruten gennemføres som foreskrevet.

I Danmark er rally stadig en sport, hvor der deltager mange amatørkørere, men i udlandet er rally i høj grad blevet en sport for professionelle kørere. Det skyldes både løbenes hårdhed og de økonomiske krav som stilles for at kunne deltage i løb. Bilerne er blevet stadig mere specialiserede, og også udstyret, der hører til – sikkerhedsdragter, særligt biludstyr og ikke mindst det crew, der skal servicere køreren, fylder mere og mere økonomisk set. Rallysport er derfor i højere grad end tidligere en sport for professionelle.

Et lån kan være en mulighed

Hvis man har lyst til at etablere sig som kører i branchen, kan det være en mulighed at tage et lån for at finansiere bil og udstyr. Men det er i høj grad også en mulighed, hvis man er den entusiastiske tilskuer, som gerne vil rejse rundt for at følge de forskellige teams ved live løb.

Der er flere muligheder for finansiering af rallyløb ved hjælp af lån, uanset om man er kører eller tilskuer. Har man et godt forhold til sin daglige bankforbindelse, så kan man sikkert få en udvidet kredit her – enten i form af en øget ramme for at trække på en kassekredit, eller ved at man etablerer et egentligt lån til formålet. Det vil ofte være bekvemt at gå til sin egen bank, fordi de kender en og ens økonomi og derfor også har en kvalificeret mening om, hvad der er fornuftigt at gøre.

Der er også mange andre gode muligheder på det finansielle marked. Man kan låne af familie eller venner, hvis de har overskudslikviditet, som de alligevel ikke får nogen forrentning af. Så er det jo bedre at låne dem til dig til en lav rente – selvfølgelig under forudsætning af, at de tror, at du kan betale dem tilbage.

Man kan også låne penge hos en af de mange banker og institutioner inden for det finansielle område, som tilbyder deres services via internettet. Der er mulighed for at undersøge dette marked både direkte ved at klikke på linksene til de enkelte internetbanker, eller man kan sammenligne deres services på bankportaler som Mybanker eller Lendit – her er der mulighed for at få en mere samlet oversigt, og man kan sammenlige priser, renter og gebyrer for lån på samme størrelse.

Vælger man at gå denne vej til finansiering af sine rallyaktiviteter er der god grund til at holde øje med, hvad lånene koster i årlige omkostninger. Renteniveauet kan svinge meget, og de årlige omkostninger afhænger af flere forskellige ting, blandt andet hvor hurtigt man ønsker at betale lånet tilbage. Har man gjort sit forarbejde, er der gode muligheder for at finde gode lån også ad denne vej.