Uanset om du kører rally eller blot er almindelig bilist, vil det som regel være relevant at beskæftige sig med, om du skal betale bilen kontant, låne til bilkøb eller måske lease din bil.
I mange år har det været sædvane for private at finansiere et bilkøb gennem lån, enten direkte i ens bank eller via et lån gennem den forhandler, som bilen købes hos. De fleste forhandlere af nye og brugte biler har faste samarbejder med et eller flere finansieringshuse, således at de kan tilbyde et lån hos et af disse, hvis man ikke kan eller ikke ønsker at betale sin nye bil kontant.
De senere år er leasing imidlertid også blevet en god mulighed for private, når det gælder om at finansiere et køb af bil. Ved leasing bliver man sådan set ikke ejer af den bil, man vælger, men overdrager ejerskabet til et særligt selskab, et leasingselskab, hvorefter man leaser bilen hos dette.
Leasing betyder leje, og man kan ved at vælge leasing på en måde sige, at man lejer sin bil af leasingselskabet. Det betyder, at man har en fast udgift til bil pr. måned, som man kan budgettere med, og afhængigt af den konkrete leasingmodel har selskabet så alle forpligtelser på bilen, herunder service og andre udgifter.
Man leaser oftest bilen over en bestemt årrække, og når denne er forbi, står bilen tilbage med en vis værdi, der kaldes scrapværdien. Ofte ligger der i kontrakten den mulighed, at man så overtager bilen til denne værdi. Selv om leasing på en måde er et lejeforhold, ender det så alligevel tit med, at man overtager bilen til eje.
Kræver en vis forudsigelighed
Hvis man vælger at lease sin bil frem for at købe den, vil det være en fordel, hvis man kan forudsige sit kørselsbehov rimelig nøjagtigt. Leasingudgiftens størrelse er oftest fastsat efter, hvor mange kilometer, man forventer at køre sin sin bil, og hvis man kommer til at overskride dette væsentligt, fordi ens kørselsbehov ændrer sig, kan man komme til at betale en ekstra regning for de såkaldte overkørte kilometre. Men ved man med rimelig sikkerhed, hvad ens kørselsbehov er, er leasing en meget stabil måde at budgettere sine omkostninger til transport på – eller hobbykørsel, hvis det er rally, det drejer sig om.
Garanti og service er dækket ind
I virksomheder har leasing været en velafprøvet finansieringsmodel gennem mange år. Både til finansiering af biler og maskiner til produktion, og landbruget leaser traktorer, mejetærskere og andet i stor stil.
Private, der vil lease en bil, finansierer det som regel over en såkaldt privatleasingkontrakt, og det betyder, at leasingselskabet sørger for service og garanti hele den periode, man leaser bilen i. Det gælder således også, hvis man for eksempel leaser en bil over tre eller fire år, selv om bilen fra fabrikkens side kun er omfattet af to års garanti.
Når man indgår en leasingaftale, skal man som regel betale en startydelse – en engangsydelse, der svarer til eksempelvis første års leasingafgift. Det svarer til udbetalingen, hvis man køber en bil, selv om startydelsen ofte er lavere end en udbetaling, og denne udgift skal man regne ind i den samlede leasingudgift, for den betales ikke retur på noget tidspunkt.
Leasing kan være en rigtig god måde at finansiere sin bil på, hvis man for eksempel hører til dem, der gerne vil skifte bil ofte – eller måske vil prøve en af de nye elbiler, der kommer på markedet i disse år. Hvis du har et ønske om en meget unik model, er det ikke sikkert, at du kan lease – det kan måske også påvirke dine muligheder for at lease rallybil eller specielt udstyr, men det er altid værd at undersøge de muligheder, der måtte være, hvis du ønsker at betjene dig af den enkle model, som leasing er.
Alderskrav
Der kan i nogle tilfælde være knyttet nogle alderskrav til leasing. Nogle leasingselskaber ønsker ikke at lease til helt unge bilister, og hvis der i en familie er unge mennesker, der også skal køre i fars ellers mors leasede bil, kan der være visse begrænsninger. Hvis der er sådan nogle alderskrav i forbindelse med aftalen, skal de fremgå af den kontrakt, I underskriver. Nogle gange kan der også være højere selvrisiko for unge bilister – tjek de specielle krav, der måtte være hos det selskab, I påtænker at lease hos.