Hvis man har valgt at dyrke rally som hobby, har man nok fundet ud af, at det ikke er uden omkostninger at dyrke denne interesse. Der er udgifter til en række forskellige ting – blandt andet til rejse og ophold, hvis man skal turnere mellem de forskellige løb i Danmark og i udlandet, og der er udgifter til udstyr, beklædning og sikkerhedsudstyr. Og ikke mindst er der udgifter forbundet med selve bilen.

Det er der heldigvis råd for. Markedet tilbyder mange former for finansiering af en bil, og man kan som regel finde en løsning, der både matcher ens temperament og økonomi.

Bank eller andet?

Traditionelt vil mange spørge deres sædvanlige bankforbindelse, om de kan være behjælpelige med et lån til en bil. Det kan i mange tilfælde være den rigtige løsning, fordi man i forvejen er kunde, og banken kender til ens økonomi og ved, hvad man kan klare at betale. Men banken kan måske også nogle gange være lidt konservativ, så nogle mennesker vælger en alternativ vej til at få et billån.

Her er der flere muligheder. For det første kan man ofte få et fordelagtigt tilbud via forhandleren, hvor man køber sin nye eller brugte bil. De fleste forhandlere har et fast samarbejde med et eller flere finansieringsinstitutter som eksempelvis Nordania, Jyske Finans eller andre, og med forhandleren som formidler er det ofte muligt at få en god løsning ad den vej.

Man kan også selv henvende sig til en sådan finansieringsvirksomhed, men ofte vil det være nemmere at gå via forhandleren, ligesom forhandlerens faste relation også gør det nemmere at få en fordelagtig løsning.

Ud over dette er der mange muligheder på det fri marked, både blandt større banker og de mange banker, der lever af at yde forbrugslån til kunder. Ofte kan man her låne uden at skulle stille sikkerhed i den købte bil, men man skal være opmærksom på, at der kan være meget stor forskel på, hvad disse banker kræver af renter og andre omkostninger for at yde et lån.

Sammenlign lån

Det er vigtigt, at man sørger for at indhente flere tilbud eller som minimum sammenligne bankernes forskellige tilbud, inden man beslutter sig for, hvilket billån, man vil bruge. Man kan i den forbindelse gå til nogle af de sammenligningstjenester, som findes på internettet. Mybanker er en af disse tjenester, hvor man kan indtaste sine behov og så få forskellige muligheder for lån vist i en overskuelig oversigt.

Der findes flere af denne type tjenester. Ud over Mybanker er det for eksempel tjek-laan.dk og lendo.dk, og det er blot om at Google løs for at finde bedste muligheder.

Nogle af de banker, der er specialiserede i at yde forbrugs- og billån til private, har været i markedet i mange år, og folk kan være helt trygge ved, hvad de tilbyder. Det er også karakteristisk, at de banker, der har været længst i markedet, har en forholdsvis behersket rentepolitik, sådan at man får et lån til en ny bil på vilkår, der ligner dem, som man ville kunne få i sin sædvanlige bank eller via sin bilforhandler. Nogle detailkæder har også etableret egne låneservices, så her er man også i trygge hænder, hvis man søger lånehjælp.

Markedet er generelt præget af en stor, overskydende likviditet, så det vil sjældent være vanskeligt at finde et brugbart billån under forudsætning af, at man har en nogenlunde pålidelig økonomi, så långiverne har en begrundet forventning om at få deres penge tilbage. Derfor er der også så meget mere grund til at afsøge markedet og finde et billån, hvor renter og omkostninger er på et begrænset niveau – der er ingen grund til at søge de dyreste løsninger.